Pravilna dezinfekcija

Pravilna dezinfekcija

Če želimo pravilno razkužiti površine in predmete je potrebno upoštevati različne dejavnike. Poglejmo podrobneje:

Splošne smernica

Splošno vodilo za uporabo razkužil je, izbor ustreznega sredstva za površino. Če tega ne boste upoštevali, lahko pride do omejene učinkovitosti razkužila. V najslabšem primeru pa lahko bakterije postanejo odporne na dezinfekcijo. Zato je nujno uporabiti ustrezno dezinfekcijsko sredstvo. Nekatera razkužila so bolj učinkovita v boju proti bakterijam in manj pri odstranjevanju virusov (omejeno antivirusno sredstvo) nekatera pa uničujejo viruse (anti-virusna sredstva).

3 osnovna pravila

Za optimalno uporabo razkužil, obstajajo tri temeljna pravila.

1. Popolna pokritost

Dezinfekcijska sredstva so učinkovita, ko se jih uporablja za ciljno območje. Zato je v dezinfekcijo potrebno zajeti površino v celoti. V kolikor površina ni očiščena ni mogoče doseči popolne dezinfekcije. Zato je potrebno vse vidne nečistoče predhodno odstraniti, kar najležje naredite z uporabo vode. Čistila tvorijo tanko plast, ki ščiti bakterije pred aktivimi sestavinami razkužila.

2. Čas delovanja

Dezinfekcijska sredstva so učinkovita le, če ne zanemarimo časa delovanja. Nekateri bacili so vztrajni in aktivne sestavine razkužila zahtevajo nekaj časa, da prodrejo na vsa območja. Šele potem mikrobi postanejo neškodljivi. Če časa izpostavljenosti ne upoštevajo, lahko ostane živih kar 99,99% bakterij, virusov in glivic.
Vedno upoštevajte navodila na etiketi izdelka, saj se lahko razlikujejo od izdelka do izdelka.

3. Optimalna koncentracija

Razkužila so učinkovita le, če se uporabljajo v ustreznem odmerku. Razkužila so na voljo v koncentrirani obliki ali že pripravljena za takojšnjo uporabo. Tista za takojšnjo uporabo se lahko uporabijo takoj, koncentrat pa je potrebno najprej razredčiti. Pri slednjem je pomembno, da raztopino natančno zmešamo. Preblaga mešanica je lahko neučinkovita, premočna pa lahko poškoduje površino.
Bodite previdni pri uporabi koncentratov, saj so nekateri zelo močni in lahko povzročijo opekline ob politju.

Dodatni nasveti

Sedaj, ko ste seznanjeni z osnovnimi pravili, smo vam pripravili še nekaj nasvetov: ,

Bodite pozorni na rok uporabe

Večina razkužil ima rok uporabo. Po pretečenem roku, ne more zagotavljati celovite dezinfekcije. Preden izdelek uporabite, preverite njegov rok uporabe.

Odstranjevanje

Prosimo, da razkužila odstranite na ustrezen način. Ne zlivajte jih v stranišče ali umivalnik. Ta sredstva vsebujejo močne sestavine, ki imajo negativen vpliv na okolje.
Odlična alternativa je uporaba okolju prijaznih razkužil, ki jih najdete v naši spletni trgovini Ecosplendo.

Papirnate brisače

Za razkuževanje bi morali vedno uporabiti papirnate brisače namesto čistilnih krp. Te so namenjene enkratni uporabi in jih po uporabi enostavno zavržete. V kolikor raje uporabljate krpe za čiščenje, jih perite na najmanj 60 ° C, takoj po uporabi.

Nikoli ne uporabljajte iste krpe za različne prostore (kuhinja, kopalnica, WC). Tako lahko namreč pride do širjenja patogenov in mikrobov.