Legende o pranju perila

Legende o pranju perila

Obstaja veliko nasvetov in trikov za pranje perila. Kaj je res in kaj ne? Ali lak za lase res odstranjuje madeže? Odgovori na takšna in podobna vprašanja so pred vami. ​

Lovilci barv res ščitijo pred razbarvanjem? 

Glede tega obstajajo različna mnenja. Z nekaterimi testi so dokazali, da ne delujejo tako, kot obljubljajo. Spet drugi, prisegajo nanje. Priporočamo, da jih preizkusite na starejših oblačilih, na katerih ne bo velike škode. V kolikor res delujejo, lahko skupaj operete modre  hlače z rdeče, belo srajco. 

Je potrebno ločevanje pisanih in belih oblačil?

Ni potrebno, vendar lahko to še vseeno storite. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bela oblačila, ne bodo bela kot prej. Nova pisana oblačila, vsaj prvič operite sama in obrnjena navzven. Poleg tega s pranjem oblačil pred nošenjem, iz njih odstranimo številne kemikalije, ki jih vsebujejo.

Je pralni prašek primeren tudi za pisano perilo?

Pralni prašek pogosto vsebuje belila in je zato kot nalašč za belo perilo, manj pa je primeren za barvasto perilo. Za pisana oblačila ne bi smeli nikoli uporabljati istega detergenta kot za bela oblačila. ,

Začne pralni stroj smrdeti, če peremo pri nizki temperaturi? 

Najbolje je, da uporabljamo programe z različnimi temperaturami. Danes obstajajo tudi higienski programi, s katerimi se očisti tudi boben in tako ne more priti do razmnoževanja mikroorganizmov in neprijetnega vonja. 

Ali obračanje hlač res ohrani barvo?

Barve so do neke mere res zaščitene, če hlače obrnete. Z drgnjenjem v ostala oblačila in v notranjo stran bobna se barva hitreje izgubi.

Ali je perilo higienično čisto le, če ga peremo na 90 stopinj?

To ni res. Za higiensko čistočo perila, zadostuje 60 stopinj. Enkrat na mesec, lahko vklopite program pranja 90 stopinj. Dolgotrajno pranje na nizkih temperaturah ni tako temeljito in lahko povzroči neprijeten vonj.

Ali lak za lase odstranjuje madeže?

To ni res! Lak za lase ne odstranjuje madežev, temveč povzroča celo dodatne. Včasih je lak za lase res pomagal, saj je vseboval alkohol, danes pa laki za lase ne vsebujejo alkohola, zato učinka ni. 

Je mehčalec res neprimeren za brisače?

Pravzaprav, ja. Mehčalec se oprime vlaken kot film, zato brisače izgubijo nekaj vpojnosti.  

Ali lahko boben pralnega stroja povsem napolnimo?

Pralni stroj napolnite toliko, da je med perilom in steno bobna za pest prostora. Še posebej pazljivi pa bodite pri pranju finih in volnenih oblačil. V nasprotnem primeru, se materiali med drgnjenjem hitro obrabijo. Poleg tega so oblačila, ki imajo manj prostora, bolj zmečkana. 

Se bo stroj brez dodajanja sredstva za vodni kamen hitreje pokvaril? 

Danes skoraj vsi detergenti vsebujejo snovi, ki mehčajo vodo. Tako lahko prihranite čas za odstranjevanje vodnega kamna. Če uporabljate sredstvo proti vodnem kamnu, da uporabite skupaj z detergentom. Mehka voda potrebuje manj detergenta.