Pomivalni stroj - kako ga očistiti?

Pomivalni stroj - kako ga očistiti?

Bi uporabljati jedilni pribor opran v bazenu polnem starih ostankov hrane, apnenca in neprijetnih vonjav? Tukaj je nekaj naravnih nasvetov za pravilno vzdrževanje pomivalnega stroja.​

Pravilno in redno čiščenje pomivalnega stroja je zelo pomembno, saj preprečuje težave tehnične narave. S pravilno nego lahko zato prihranite tudi veliko denarja. Poleg tega lahko pravilno in redno vzdrževanje podaljša življenjsko dobo stroja. Tukaj so osnovna pravila:

  • Filter pomivalnega stroja vsaj enkrat tedensko očistite. Ta je običajno na dnu naprave v sredini. Enostavno ga odstranite in ga sperite pod tekočo vodo, dokler ne odstranite umazanije in delcev hrane. Natrite ga z vlažno gobo in malo detergenta. Ta preprost  uukrep zagotavlja, da luknjice filtra ostanejo čiste in filter ni zamašen. Občasno bi morali filter vstaviti za približno eno uro v kozarec kisa ali citronske kisline. Po uporabi ga očistite z govo, trdovratne ostanke pa odstranite s pomočjo zobotrebca.  

  • Vsake dva meseca, bi morali narediti prazen cikel z najvišjo temperaturo 95 stopinj. Namesto detergenta uporabite liter vinskega kisa za razmaščevanje stene in odtočnih cevi. Z gobico namočeno v kis najprej podrgnite po notranjosti, da bodo ostanki med pranjem lažje odpadli. 

  • Če boste v pomivalni stroj vstavili polovico sveže limone (najbolje, da v predal za jedilni pribor), bo dezinfekcija boljša, hkrati pa se bo med pranjem širil prijeten vonj.  

  • Ne pozabite na redno dodajanje soli in tekočine za lesk. Sol zagotavlja čistočo stroja in se bori proti vodnemu kamnu, medtem ko sredstvo za lesk zagotavlja sijaj v vsakem pranju.  

Ne pozabite, da je splakovanje posode po jedi zelo pomembno. Na ta način boste preprečili, da bi se v stroju kopičilo preveč ostankov. 

Pomislite, da je pomivanje posode v umazanem stroju enao, kot če bi jo oprali v umazani stoječi vodi. 

Priporočamo le okolju prijazna in ekološka čistila, s čimer se prepreči onesnaženje podtalnice.