Kavč in blazine - kako jih najbolje očistiti?

Kavč in blazine - kako jih najbolje očistiti?

Enostavno, hitro in učinkovito čiščenje in osvežitev je želja vsakogar. Z rednim čiščenjem kavča in zof boste preprečili nastanek prahu in pršic v tkanini ter s tem razvoj alergij. ​

Vsi preživimo veliko časa na kavču. (Ste kdaj pomislili, koliko?) Ko vstopite v stanovanje, je kavč običajno prva stvar, ki jo vidimo. Uporabljamo ga ob različnih priložnostih, ko povabimo prijatelje na kavo, ko uživamo v prigrizku pred televizijo, ali ko zaviti v odejo in s skodelico vroče kave, gledamo film. Redno čiščenje in vzdrževanje kavča pomeni red in čistočo v hiši.  Enako velja tudi za okrasne blazine, ki služijo le kot okras, ampak jih dejansko uporabljamo za počitek. Redno čiščenje je še posebej pomembno, če imate otroke, saj z njim lahko preprečite alergije.

Tudi če kupite na umazanijo odporen kavč, ga bo slej kot prej potrebno očistiti. Žal pa imajo le redki kavči možnost odstranljivih prevlek, ki se lahko enostavno operejo v pralnem stroju. Tukaj je nekaj nasvetov za čiščenje, s katerimi bo vaš kavč spet čist. 

  • Redno sesanje je pomembno. Ne pozabite na vogale in odstranjevanje dlak, drobtin in drugih smeti, ki se lahko držijo vlaken. 
  • Preizkusite naslednjo rešitev. Pripravite vedno s približno dvem litroma tople vode, dodajte sok ene limone in dve šlici pecilnega praška. Namočite vanj krpico iz mikrovlaken. Preizkusite najprej na neopaznem mestu (zadaj), če je barva obstojna. Nato lahko začnete. Pecilni prašek raztopi madeže, limona pa deluje kot dezinfekcijsko sredstvo in pomaga pri odpravi pršic. Nato zaključite s čisto krpo, ki ste jo pomočili v vodo z nekaj kapljicami evkaliptusa in čajevca, ki pomagata v boju proti pršicam. 

Ta dva preprosta nasveta veljata za vse kavče iz tkanine ali mikrovlaken. Za usnje pa je potrebno izbrati drugačen pristop:  

  • Posesajte kavč in ga obrišite z vlažno krpo. 
  • Zmešajte kis in vodo (pol skodelice kisa na liter vode) in z mešanico navlažite krpo. Obrišite celoten kavč. Nato uporabite čisto krpo, ki ste jo potopili v vodo, ki ste ji dodali nekaj kapljic čajevca ali evkaliptusa.  

Zdaj pa poglejmo, kako lahko očistite blazine in vzglavnike.

Vzglavniki so precej kompleksna težava, ko pride do pranja (razen tistih iz sintetičnih materialov, ki jih lahko enostavno operete v pralnem stroju). Vendar pa obstaja nekaj preprostih, a učinkovitih sredstev, ki jih lahko uporabite. Najpomembnejša stvar pa je: berite etikete in upoštevajte navodila za čiščenje! Potrebno je treba razlikovati med različnimi materiali (perje, lateksa ali sintetični materiali, iz katerih so pogosto blazine kuhinjskih stolov). 

  • Perje: okrasne blazine in vzglavniki s perjem so najbolj komplicirani za vzdrževanje. Zato je najbolje, da jih potopite v hladno vodo, v katero ste dodali kozarec z 1/5 limoninega soka in pestjo grobe soli. Pustite, da se namaka čez noč. Nato dobro sperite in pustite, da se posuši na zraku (najbolje bo, da to storite v poletnih mesecih). Blazino med sušenjem nekajkrat temeljito pretresite, da bo perje zopet dobilo na volumnu. 
  • Latex: Izogibajte se stiku tega materiala s soljo, saj ga lahko poškoduje. Najbolje bo, da blazino čez noč namočite v mrzli vodi s pol skodelice kisa. Nato pustite, da se posuši na svežem zraku. 
  • Sintetične blazine: najmanj truda zahtevajo sintetične blazine. Samo operite jih v pralnem stroju. Uporabljajte program hladnega pranja, namesto pralnega praška pa uporabite 1/4 skodelice kisa. Na ta način bodo vaše blazine razkučene in očiščene, ter kot nove.