Zaščitite hišo pred insekti

Zaščitite hišo pred insekti

Poletje je čudovit letni čas, ki ga vsi nestrpno pričakujemo. Žal pa s seboj prinese tudi neprijetnosti kot so insekti. Kako se jih obraniti na naraven način? Pripravili smo vam nekaj nasvetov.​

Odveč je poudarjati, kako nepogrešljive so mreže proti komarjem. Kljub temu pa se zgodi, da komarji in drugi insekti motijo naš dragocen spanec.  

Komarje odvračajo močne vonjave kot je vonj citronele, sivke, geranije, limone ali kisa.

Poizkusite na zunanjo okensko polico postaviti posodo z vodo, ki ste ji dodali nekaj žlic kisa ali limoninega soka. Če želite, lahko uporabite tudi  VEČ manjših posodic napolnjenih z mešanico vode in sivke ali citronele. 

V pomoč so lahko tudi različne rastline na okenski polici. Številne žuželke kot so komarji, sovražijo vonj geranije. 

Za ljubitelje svečk: dodajte nekaj kapljic olja neema ali citronele v nekoliko pogorele sveče in jih prižgite. Vonj, ki je nam zelo prijeten, je izredno neprijeten insektom, zato jih odvrača. Upoštevajte, da je pomemben tudi položaj svečke. Idealen prostor je okenska polica ali prag vrat, saj tako sveča tvori naravno oviro pri vstopu. V prostoru samem pa se vonj preveč razprši in do željenega učinka ne pride. 

Drugo recept, ki prihaja iz babičine skrinje je, da polovico čebule posujte s klinčki in nato postavite v prostoru. Recept preizkusite, če vas ne moti vonj klinčkov. Ne pozabite, da je sok čebule prav tako izredno koristen pri pikih insektov, saj pomaga zmanjšati oteklino in pekoč občutek.

Uporabite lahko tudi pripravek iz mete in bazilike. Na ta način se lahko s preprosto uporabo na koži zaščitite pred insekti. Naberite 15 listov bazilike in mete (dodate lahko tudi peteršilj), dodajte 100ml vode in zavrite. Ko se ohladi, odstranite liste, pripravek pa hranite v hladilniku.