Pravilno doziranje detergenta

Pravilno doziranje detergenta

Ali vaše perilo v omari čudno diši, morda celo po žarkem? Bilo je sveže oprano in mora dišati! Kaj se je pravkar zgodilo, da temu ni tako?
Razlogi za to so lahko različni: od preveč perila v bobnu, do napačega doziranja detergenta - saj lahko tako preveč kot premalo povzroči neprijetne vonjave.

Preveliko odmerjanje detergenta

Kdor misli, da presežek detergenta vodi do posebej čistega perila, bo na tem mestu razočaran. Žal temu ni tako! Prevelika količina detergenta ni vedno takoj očitna, tudi če ga včasih jasno vidite zaradi pretirane pene med pranjem. Pogosto ga lahko zavohate šele veliko kasneje.

Če je detergent preveč ni dovolj delcev umazanije ali maščobe, ki bi se lahko vezali na številne površinsko aktivne snovi – aktivno pralno snov. Te številne nevezane molekule površinsko aktivne snovi ostanejo v tekočini za pranje in se usedejo v perilo, ker jih ni mogoče popolnoma izprati. Po sušenju traja nekaj časa, da se te organske površinsko aktivne molekule razgradijo. Ta proces razgradnje ustvarja neprijeten, žarek vonj – tudi če je perilo oprano in zlikano v omari ali visi.

Premalo detergenta

Vendar pa je v zmoti tudi tisti, ki meni, da je manj več. Prenizko odmerjanje lahko povzroči slabe vonjave v perilu in omari, ker perilo ne bo zares čisto. Če se uporablja premalo detergenta, ni dovolj molekul površinsko aktivne snovi, ki bi se lahko vezale na umazanijo ali maščobo in jih razrahljale: raztopina detergenta je prešibka. Zaradi tega umazanija ostane v pralni vodi in se med izpiranjem usede v tekstil. Med procesom razgradnje na suhem perilu nastane neprijeten vonj.

Odmerjanje ni znanost

Pravilna velikost detergenta ni posebna znanost, če upoštevate nekaj pravil. Vsak proizvajalec ima na embalaži detergenta navodila za doziranje, ki običajno upoštevajo količino perila, trdoto vode in stopnjo umazanosti. Tega se morate držati. V tem kontekstu je še posebej koristno vedeti, kakšno stopnjo trdote ima voda v regiji – to je bistveno za pravilen odmerek. Pomembno je tudi, da pralni stroj ni preveč napolnjen, saj potem raztopina detergenta ne more optimalno krožiti in se perilo ob izpiranju ne očisti. Poleg tega lahko preveč perila povzroči premajhno odmerjanje.

Pravilo: manj je bolj - manj perila! Če je v bobnu manj perila, je treba uporabiti manj pralnega sredstva. To pa olajša tudi doziranje.

Za pravilno izpiranje in s tem čistost perila lahko vključite tudi dodatni cikel izpiranja – to je možno pri skoraj vseh pralnih strojih. Druga možnost je uporaba sredstva za izpiranje perila. To je rahlo kislo, pomaga pri izpiranju ostankov detergenta in nevtralizira perilo. Hkrati pa osveži barve.