Citronska kislina - vsestranska v gospodinjstvu

Citronska kislina - vsestranska v gospodinjstvu

Zavedanje o okolju prijaznejšem načinu življenja se je spremenilo v glavah ljudi, pa ne le pri hrani, oblačilih ali kozmetiki. Tudi čistilna sredstva se usmerjajo v bolj odgovorno in nežno smer. Kemična čistila so nezdrava in draga in namesto da bi se spopadali z dolgim seznamom sestavin, preizkušeno gospodinjsko zdravilo, citronska kislina, ponuja zelo preprosto in univerzalno možnost za najrazličnejše aplikacije v gospodinjstvu in zunaj njega. Praktična alternativa je večnamenska, super učinkovita in tudi trajnostna alternativa običajnim čistilom.

Toda kaj pravzaprav je citronska kislina in kaj morate upoštevati pri njeni uporabi?

Citronska kislina je ena najpogosteje uporabljenih sadnih kislin rastlinskega izvora in je trdna snov v prahu, ki je vodotopna, brezbarvna in biološko razgradljiva. Pred več kot 200 leti je Carl Wilhelm Scheele iz limone izoliral citronsko kislino, po kateri je dobila ime. Najdemo jo predvsem v jabolkih, hruškah in jagodičevju, pa tudi v nekaterih iglavcih in vrstah gob. Celo naše telo proizvaja citronsko kislino kot vmesni produkt presnove ogljika in maščobnih kislin.
Pogosta področja uporabe vključujejo živila v obliki arom ali konzervansov. Toda citronska kislina svojo moč razkriva tudi v čistilnih sredstvih in je zdaj univerzalno uporabna, impresivna in predvsem učinkovita pomočnica.

Ampak pozor! INa videz neopazna snov je še vedno kislina. Zato bodite previdni pri odmerjanju in se izogibajte očesnemu stiku!
Če imate občutljivo kožo, priporočamo uporabo gumijastih rokavic!

Praktični nasveti za uporabo citronske kisline v domu

1) Odporna proti vodnemu kamnu
Vsi smo že doživeli tiste nadležne bele sledi vodnega kamna na glavi tuša in na pipah ali vodnega kamna, ki se je že nabral v kotličku. Naj bo to v kuhinji, kopalnici ali za odstranjevanje rje - citronska kislina povsod dela čudeže in pusti svež vonj po citrusih.

Uporaba je enostavna:

  • Za aparate za kavo, kotličke itd.: 3 žlice citronske kisline zmešajte z 1 litrom vode in vlijte v ustrezno napravo. Segrejte na največ mlačno, sicer bo toplota zmanjšala moč čiščenja. Da vaša jutranja kava ne bo imela okusa po limoni, napravo ponovno sperite z vodo.
  • Za kopalniško opremo in pipe: Pripravite raztopino vodne kisline (kot je opisano zgoraj), vlijte v razpršilno steklenico in dobro pretresite. Če imate raje drugačen vonj, lahko vmešajte nekaj kapljic svojega najljubšega eteričnega olja! Nato poškropite, pustite delovati kratek čas, sperite s hladno vodo in obrišite do suhega.
  • Za pomivalne in pralne stroje: 7-8 žlic citronske kisline dajte neposredno v prazen aparat in izberite cikel izpiranja pri srednji temperaturi (največ 40 stopinj).

Opomba: Citronska kislina se lahko uporablja na več načinov, vendar navadne kovine, kot je aluminij, niso odporne na kisline in se zato lahko poškodujejo!

2) Poceni večnamensko čistilo
Ste se že kdaj pri kuhanju samo obrnili za sekundo in voda je povrela in se prelila čez lonec, juha je pri segrevanju brizgala v mikrovalovni pečici ali se vam je zažgala jed v pečici? Ni problema! V topli vodi zmešajte žlico citronske kisline, z mešanico obdelajte umazana mesta in nato vse sperite s čisto vodo.

  • Pri trdovratni umazaniji, kot so zažgani lonci ali ponve, zmes zavrite, pustite delovati in dobro sperite.
  • V primeru umazane pečice ali mikrovalovne pečice po čiščenju na kratko segrejte naprave na največ 100 stopinj.

Vodni kamen in ostanke na cvetličnih lončkih ali vazah lahko tudi zelo enostavno očistite: 3 žlice citronske kisline dajte v vedro mlačne vode, pustite predmete namakati čez noč ter naslednje jutro očistite in temeljito sperite.

3) Kristalno čista snov
Citronska kislina skupaj z alkoholom in vodo tvori odlično sredstvo za lesk za pomivalni stroj, ki hkrati preprečuje nabiranje vodnega kamna iz trde vode v stroju. Če želite to narediti, raztopite 40 g citronske kisline v 100 ml tople vode in dodajte 150 ml alkohola. Samoizdelano sredstvo za lesk je pripravljeno in ni več prog in lis!

4) Domač odstranjevalec madežev
Tudi po pranju imajo srajce in bluze pogosto še vedno rumenkaste madeže na ovratniku ali pod pazduho. Še naprej se počutite udobno v svojih najljubših oblačilih in poskrbite, da bodo madeži znoja in deodoranta izginili z učinkovitim tretmajem z vodno raztopino citronske kisline:
Oblačila namočite za nekaj ur (10-15 g kisline na liter vode) in nato perite kot običajno.
Opomba: Citronska kislina ima belilni učinek in je primerna samo za belo perilo!
Neprijetne madeže od deodoranta povzročajo predvsem deodoranti, ki vsebujejo aluminij. Enostavna rešitev je uporaba naravnih izdelkov brez aluminija!

5) Za prijetno mehko perilo
Detergenti in mehčalci lahko povzročijo alergije in razdražijo občutljivo kožo. S pomočjo citronske kisline se z oblačil temeljito odstrani trdovratna umazanija, občutljiva koža pa je bolje zaščitena.
Deluje tako: 5-6 žlic citronske kisline raztopite v 1 litru vode in pri vsakem pranju dodajte 2 dozirna pokrovčka v predelek za mehčalec!
Opomba še enkrat: Citronska kislina ima belilni učinek in je primerna samo za belo perilo!

6) Počistite, sperite, pripravljeno - dišeče čistilo za stranišče!
In prav tako preprosto, kot se sliši: približno tri žlice citronske kisline razporedite po straniščni školjki, pustite, da učinkuje, na kratko zdrgnite s čopičem in nato sperite. Madeži urina so popolnoma odstranjeni in dobite tudi citronsko svežino.

Za čistočo in trajnost!
S temi nasveti si lahko prihranite celo vrsto dragih čistilnih sredstev in kemičnih čistilnih dodatkov ter zaščitite svoje zdravje, okolje in denarnico.
Preizkusite in se prepričajte o naravnem vsestranskem izdelku!
Citronska kislina

Mimogrede, citronska kislina se ne uporablja samo za čiščenje, najdemo jo tudi v številnih kozmetičnih izdelkih in živilih. Uporabite jo lahko tudi za izdelavo DIY kopalnih bomb, penastih izotoničnih športnih napitkov in še veliko več. Ampak to je za drugo objavo na blogu!