Vsakdo dela napake (pri čiščenju) - nasveti za profesionalce in tiste, ki ne marajo čiščenja

Vsakdo dela napake (pri čiščenju) - nasveti za profesionalce in tiste, ki ne marajo čiščenja

Vzdrževanje čistoče in urejenosti lastnih štirih sten pogosto ni tako enostavno. Še posebej, če vam primanjkuje časa, rutine in ustreznega znanja. Ne glede na to, ali ste se prvič preselili v svoje domovanje ali ste izkušeni čistilni as, boste z naslednjimi nasveti tudi samooklicani strokovnjaki za čiščenje doživeli učinek aha. Zato berite in se učite!

Nasvet št. 1: Pravi vrstni red
Najprej posesajte grobo umazanijo in nato začnite s finim brušenjem! Kakorkoli logično se sliši, je narobe! Vedno začnite tako, da obrišite površine in mize, saj lahko drobtine in prah, ki padejo navzdol, nato posesate.
Tukaj je dober opomnik: Očistite od zgoraj navzdol!

Nasvet št. 2: S za SUPER ČISTO
Na prvi pogled se ta trik morda sliši nekoliko smešen, vendar boste s pravilno tehniko brisanja prihranili veliko truda in časa. Znano gibanje "od leve proti desni" delce umazanije razprši, namesto da bi jih odstranilo. Pri tem je učinkovitejše gibanje v obliki črke S - prihrani vam večkratno brisanje in hkrati aktivira vaše možganske celice! :-)

Nasvet št. 3: Bakterije nimajo počitnic!
Skoraj vsakdo pozna situacijo: po večerji hitro pomijete posodo, obrišete mizo in očistite štedilnik, preden si zasluženo zvečer ogledate televizijo. Zaradi priročnosti se za vse uporablja le gobica, ki nato pristane v umivalniku in tam ostane čez noč ...
Toda pozor: red mora biti! Tako kot obstajajo različna čistila za različne površine in predmete, morate imeti tudi sistem za gobice in krpe. Za vsak prostor uporabite posebno krpo in preprečite širjenje bakterij in klic po stanovanju!
Pomembno! Kombinacija ostankov hrane in vlage ustvari posebno hranljivo zemljo za bakterije, ki ne širijo le gnusnega vonja, ampak se v najslabšem primeru celo izkažejo za patogene. Da mikrobi ne bi imeli možnosti, čistilni pribor redno (vsaj enkrat na teden) umivajte v pralnem ali pomivalnem stroju pri najmanj 60°C!

Nasvet št. 4: Eeewww - kaj tukaj smrdi?
Ni vse, kar se sveti, zares čisto! Tudi če se zdi, da sta perilo ali posoda brezhibna, se na njih običajno nabirajo mikrobi z neprijetnim vonjem. Zato ne pozabite: tudi domnevno čiste naprave, kot so pralni in pomivalni stroji, je treba redno čistiti! Mogoče se spomnite naše zadnje objave na blogu "Citronska kislina - vsestranska v gospodinjstvu"? Tam boste izvedeli, kako enostavno, hitro in poceni ponovno očistiti gospodinjske aparate.
Ko smo že pri napravah: sesalnik je tu in tam bolj lovilec prahu. Čeprav nam naš najljubši pomočnik pri čiščenju zelo olajša življenje, se na njem in v njem nabere tudi veliko umazanije. Namesto da še naprej mešate in raznašate star prah po stanovanju, preprosto očistite ohišje in filter s krpo iz mikrovlaken!

Nasvet št. 5: Velike in majhne žlice
Že v otroštvu smo se naučili, da je treba jedilni pribor v košarico pomivalnega stroja položiti obrnjen navzgor, kar je mit, ki se je prenašal iz roda v rod in ni povsem pravilen. To navodilo je povsem logično, saj preprečuje, da bi se zobci vilic ujeli ali upognili. Vendar pa je treba nože in žlice postaviti v nasprotni položaj, da se izognemo znanemu položaju žlice, tj. da ležijo druga na drugi. Tako ne bojo vmes ostajali ostanki hrane in vaša posoda bo vsak dan zasijala v novem sijaju!

Nasvet št. 6: Ogledalce, ogledalce na steni ...
Čiščenje ogledal in oken ni nujno med najbolj priljubljenimi opravili na urniku čiščenja, saj kljub temu, da nekateri proizvajalci čistil zagotavljajo "rezultat brez prog in lis", na steklu vedno ostane nekaj prog in čiščenje postane brezupno opravilo ... Toda kaj je pravi razlog?
Za to je krivo vreme, saj se na soncu stekla segrejejo, vlaga iz vode in čistila pa izhlapi hitreje, kot jih lahko obrišete do suhega. Najboljši čas za čiščenje oken je pozno popoldne ali zvečer, ko je temperatura nižja od 20 °C.

Nasvet št. 7: Stranišče/WC/toaleta/prestol/ …
... ali "kamor gre celo cesar peš." Toda kljub polepšanim imenom je miren kraj za nekatere najbolj strah vzbujajoč, ko ga je treba očistiti. (Dejstvo, da je na nekaterih kljukah vrat, hladilnikih ali tipkovnicah računalnikov pogosto veliko več bakterij, naj omenimo le mimogrede ...)*.
Nazaj na čiščenje stranišča in naslednje koristne nasvete:
- Po čiščenju straniščne ščetke ne vstavite v držalo takoj, temveč jo pustite, da se na kratko posuši. To preprečuje razmnoževanje mikrobov in preprečuje neprijetne vonjave. Kljub temu je pomembno, da krtačo redno menjate!
- Med splakovanjem zaprite pokrov stranišča! Zaradi toka vode lahko kapljice bakterij neopazno uidejo v zrak in se naselijo v higienskih pripomočkih, kot so zobne ščetke, glavniki za lase itd. Fuj!

* S povprečno 3000 bakterijami na 1 kvadratni centimeter se straniščna deska uvršča za hladilniki (približno 11000), kljukami vrat in stikali za luči (približno 7000), deskami za rezanje (približno 6000) in mobilnimi telefoni ali računalniškimi tipkovnicami (približno 4000).

Nasvet št. 8: Pes in gospodar
Človekov najboljši in najbolj kosmati prijatelj rad pušča sledi tudi na tleh in kavču. Da se drobne dlake ne bi raztresle povsod, priporočamo, da jih najprej pometete z metlo in nato - tudi za tla - uporabite nastavek za sesanje z nastavkom za oblazinjenje. Tako lahko dosežete tudi kotičke v kotih in na kavču.

Nasvet: Preberite navodila za čiščenje!
Naj gre za novo knjižno polico, najljubši udobni fotelj ali nedavno kupljene aparate - po uspešni montaži ali namestitvi priložena navodila za uporabo običajno takoj zavržemo. Toda počakajte! Preden navodila končajo v papirnem odpadu, jih fotografirajte ali si zapišite nasvete za čiščenje! Tako si boste prihranili eksperimentalne in dolgotrajne čistilne avanture ter uživali v učinkoviti čistoči in večji fleksibilnosti svoje denarnice.

Torej vidite, tudi čiščenje je znanost zase – vzemite si k srcu naše nasvete in kdo ve, morda boste v prihodnosti čistili z malo več veselja in motivacije!