Pravilno ločevanje smeti

Pravilno ločevanje smeti

Ločevanje odpadkov je enostavno - kljub temu se še vedno pojavljajo vprašanja. Oglejmo si ključne točke ločevanje. Najprej pa odgovor na vprašanje:

Zakaj sploh ločevati odpadke?

Odgovor je zelo preprost. Če ločimo smeti, bo to koristilo okolju in s tem tudi ljudem. Recikliranje ima velik potencial, vendar lahko deluje in varuje okolje le z ustreznim ločevanjem naših odpadkov. Pravilno ločeni odpadki pripomorejo k optimalnemu delovanju sortirnic in predelavi čim več sekundarnih surovin. Uporablja se manj energije, kot proizvaja, varuje vodne vire in zemljo ter oddaja manj CO2.

Kaj spada v rumene koše / vrečke?

V te koše spadajo plastenke, tetrapaki, kot tudi plastične embalaže vseh vrst, na primer embalaže gospodinjskih čistil, hrane, izdelkov za osebno nego, polistirena ... Torej gre predvsem za embalažni material. V rumen koš ne spadajo plastični pripomočki, kit so stare zobne ščetke ali vžigalniki, CD-ji, DVD-ji, plastične igrače, izolacijski materiali za gradnjo hiš ...

Zakaj ločiti barvno in belo steklo (uveljavljeno predvsem v tujini)?

Razlog je preprost: gre za barvo. Obarvana steklenica na primer steklenica od šampanjca, ki pristane v beli stekleni posodi, lahko obarva do 500 kg brezbarvnega stekla. Seveda takšnega stekla ni več mogoče uporabljati. Nasprotno pa ni težava. Belo steklo med pisanim ne pomeni velike razlike. Torej: vedno poskrbite, da obarvano (to vključuje tudi rahlo obarvano steklo) ne bo končalo med belim steklom.

Mimogrede, keramika, porcelan, igrače, žarnice, steklenina in steklenice za zdravila ne spadajo pod staro steklo. Slednja je treba vrniti v lekarno, saj so v nekaterih še lahko ostanki zdravil.

Tema starega papirja

Odpadni papir vključuje vse vrste papirja, tj. časopise, revije, knjige in vse vrste kartonskih škatel. Pomembno je, da so kartoni vedno sploščeni ali prepognjeni. To prihrani prostor. V odpadni papir ne spadajo papirnati robčki, rabljene serviete in fotografije.

Kovina spada je v modre koše (trenutno uveljavljeno v tujini)

V te koše spada samo embalaža iz kovine (železo, aluminij), pločevinke vseh vrst, aluminijaste folije, folije s katerimi so pokriti jogurti. Pomembno je, da so pločevinke vedno prazne.. Če imate na primer stare pločevinke z ostanki barve, te ne spadajo v modro posodo, temveč med nevarne odpadke.

Recikliranje kovin, zlasti aluminija, vsako leto prihrani ogromne količine surovin in energije. Recikliranje se tukaj resnično izplača.

Kaj spada med bio odpadke in kaj ne

Koš za biološke odpadke mora vsebovati odpadke, ki jih je mogoče kompostirati. To vključuje odpadke iz sadja in zelenjave, stari kruh, jajčne lupine, kavo, čajne vrečke, lase, lesni pepel in cvetje, pokošeno travo, veje, liste ali žaganje (nepobarvani les).

Med bio odpadke nikoli ne odlagajte plenic, toaletnih izdelkov, premazanega papirja ali mačje stelje. Mimogrede, tudi živalski proizvodi, kot so kosti, meso ali mleko, ne spadajo med bio odpadke, kot tudi odpadno jedilno olje ne.

Vse ostalo ni ostanek odpadkov

Med preostanek odpadkov se odlagajo le odpadki, ki jih ni mogoče reciklirati, a ne spadajo med nevarne. Mednje spadajo toaletne potrebščine, fotografije, žarnice, vakuumske vrečke, nogavice, močno umazana embalaža ali mačji pesek.

Nevarnih proizvodov ne smete nikoli zavreči med preostanek odpadkov! Pod nevarne odpadke spadajo: baterije, zdravila, energetsko varčne in LED žarnice, olja, kemikalije in druge strupene snovi. Te je treba odložiti na posebna zbirna mesta. Nepravilno odloženi nevarni odpadki predstavljajo veliko breme za okolje in so lahko tudi nevarni za ljudi.