Ali čistimo preveč?

Ali čistimo preveč?

Je pretirana čistoča kriva za alergije?

Današnji standardi higiene so zelo visoki in nam pomagajo živeti bolj zdravo. Vendar mnogi menijo, da je današnja obsedenost s čistostjo vzrok širjenja alergij: moderna higiena je zmanjšala našo izpostavljenost mikroorganizmom - tako slabim kot dobrim klicem, ki vplivajo na naš imunski sistem. Zato smo bolj dovzetni za alergije, torej teza.

To ni enostavno reči. Veliko dejavnikov igra vlogo pri razvoju alergij. Raziskave kažejo, da je stik z mikrobi le eden od njih. Drugi dejavniki vključujejo prehranjevalne navade, pomanjkanje vadbe, naše okolje ali genetika.

Zakaj je higiena pomembna?

Gre za zmanjševanje ali preprečevanje širjenja bolezni. To je še posebej pomembno za ogrožene skupine, kot so dojenčki ali starejši ljudje.

Ali smo preveč čisti?

Ne. Zelo pomembno je imeti visoke higienske standarde, bodisi osebne kot doma. Dobra higiena pomeni preprečevanje okužb in preprečevanje njihovega širjenja. Vendar ne gre za živo nečistočo in higiene temveč za obsesivno čiščenje. Gre za preprečevanje širjenja mikroorganizmov v določenih časih na določenih mestih in situacijah. To velja na primer v naslednjih primerih:

  • pri pripravi hrane
  • po WC-ju
  • po kihanju
  • ko ste bolani

Ali je lahko dom res sterilen?

Ne glede na to, kako čistite, vaš dom ne bo nikoli brez klic in zato sterilen. Bakterije se prehitro množijo.

Ali stik z mikrobi krepi imunski sistem?

V prvih letih življenja se telo v stiku s klicami uči, kako se lahko brani proti njim. Ko življenje napreduje, je pomembno vzdrževati ravnovesje med dobrim in slabim mikrobi, tako da je imunski sistem še vedno usposobljen za spoprijemanje z različnimi stvarmi. Če se bo to ravnotežje premešalo, bi imunski sistem lahko preveč reagiral tudi pri neškodljivih mikrobih.

To pomeni, da moramo iti ven in se umazati. Kljub temu je treba stike s škodljivimi klicami čim bolj zmanjšati, ker obstaja veliko nevarnih bakterij in virusov, ki lahko trajno škodijo telesu.

Bi morali biti bolj sproščeni glede higiene?

To bi bila nevarna igra. Škodljive bakterije so lahko povsod, bodisi v tleh, na stranišču, v hladilniku ali na računalniški tipkovnici. Odvisno je, kot sem rekel, od situacije. Če želim pripraviti nekaj za jesti, si moral vsekakor umiti roke. Enako, kadar prihajam iz stranišča. Ni vam treba pretiravati. Kot sem rekel, sterilnost ni mogoča, vendar čistoča ščiti pred boleznimi, pa naj gre za prehlad ali salmonelo.

V tem smislu: higiena je v nekaterih situacijah pomembna, vendar ne smete pretiravati, sicer higiena postane prisilna in trpi kakovost življenja.

Vse ekološko čiščenje in čistila na prvi pogled.