Pametno varčevanje z energijo v domu

Pametno varčevanje z energijo v domu

Medtem ko vse okoli nas postaja vse dražje, cene energentov skokovito rastejo in podnebje stoji pod velikimi pritiski zadnjih nekaj let, se veliko ljudi sprašuje, kako lahko sami prispevajo in izboljšajo svoje energetsko ravnovesje.
Z našimi nasveti o varčevanju z energijo v gospodinjstvu lahko energetsko krizo preživite v dobri kondiciji - to je dobro za okolje in za vašo denarnico!

1.) Wash going on?
Dandanes imajo pralna sredstva tako dobro pralno moč, da lahko mirno opravite brez predhodnega pranja - ob predpostavki treh pralnih ciklov na teden lahko prihranite do 35 kilogramov CO₂ in 15 evrov na leto.
Pralni stroji s polovično obremenitvijo porabijo enako količino vode in elektrike kot polni, zato pralni stroj vedno napolnite čim bolje in po možnosti izberite način Eco – ta traja dlje, a porabi manj vode in elektrike ter doseže enake rezultate čiščenja kot drugi programi.
Porabo energije lahko učinkovito zmanjšate tudi z izbiro prave temperature pranja: z učinkovitim detergentom je rahlo do normalno umazano perilo brezhibno čisto tudi pri temperaturi pranja 30 °C – 40 °C – in kdor namesto tega pere pri 40 °C. 60 °C, lahko pričakuje od 35 - 40% prihranek energije!
Če posteljnino in brisače perete pri 60 °C namesto pri 90 °C, lahko tudi tu precej prihranite, saj cikli pranja pri 60 °C porabijo polovico manj električne energije kot tisti pri 90 °C in povsem zadostujejo za zagotavljanje najboljše higiene in čistoče.
Mala sprememba temperature je velika razlika!

Poseben trik za zaključek: Če trdovratne madeže na vašem tekstilu predhodno obdelate z zmogljivim, ekološkim odstranjevalcem madežev, se boste umazanije znebili v samo enem pranju in vam ni treba ponovno prati.

2.) Dry, dry Baby – pravilno posušite perilo
Četudi je izjemno praktičen pomočnik v gospodinjstvu, je sušilni stroj tudi pravi požiralec energije - zato je na klasičen način pranje perila na sušilnem stojalu zelo varčen. Načrtujte svoj teden vnaprej in razporedite pranje perila tako, da bo ustrezalo vašim načrtovanim aktivnostim.
Če pri predhodnem pranju perila izberete intenziven program ožemanja, se bo vaše perilo potem še bolje posušilo na zraku. Če ne uporabljate sušilnika, lahko prihranite do 385 kilogramov CO₂, ampak tudi do 180 € na leto.
Za vse, ki ne morete brez sušilnega stroja, imamo pripravljenih nekaj dodatnih nasvetov: Če je le mogoče, se ob nakupu odločite za sušilni stroj s toplotno črpalko, saj porabi do 70 % manj električne energije kot kondenzacijski sušilni stroj. Bodite pozorni tudi na razred učinkovitosti in izberite razred B ali enega nad njim. Podobno kot pri pralnem stroju tudi sušilni stroj vklopite le, ko je poln.

Pravi 'insider' nasvet, ki ga mnogi uporabniki sušilnih strojev ne poznajo: naravne kroglice za sušilni stroj jih je mogoče uporabiti za do tisoč ciklov sušilnega stroja, med sušenjem perilo razrahljajo, omogočijo boljše kroženje zraka in s tem skrajšajo čas sušenja do 40 % – naraven način prihranka velikih količin energije!

3.) Pomivanje posode – človek ali stroj?
Pogosta napačna predstava je, da je ročno pomivanje posode energijsko učinkovitejše od uporabe pomivalnega stroja – če posode predhodno ne splaknete pod pipo in napolnite pomivalni stroj do konca, je pomivalni stroj dejansko bolj učinkovit!
V bistvu velja naslednje: s pravimi sredstvi za pomivanje posode je normalno umazana posoda higiensko čista pri 30 °C - 50 °C! Ker pomivalni stroji porabijo največ energije za segrevanje vode za pomivanje, lahko prihranite že s to malenkostjo.
Če ima vaš pomivalni stroj način Eco, ga obvezno uporabite - traja malo dlje, a se res izplača glede na račune za elektriko.
Mnogi menijo, da je pomivalni stroj prostor čistoče, vendar se v njem hitro naberejo vodni kamen, ostanki hrane in maščobe, kar ni le nehigienično, ampak tudi zmanjša učinkovitost pomivalnega stroja. Temu se lahko učinkovito zoperstavite z redno uporabo čistil za stroje.
Sito za ostanke hrane lahko postane tudi pravi porabnik energije! Če se v njem nabere preveč ostankov hrane, se lahko zamaši, zaradi česar pomivalni stroj porabi več energije za črpanje vode. Tudi tu lahko z rednim čiščenjem prihranite veliko električne energije in poskrbite, da bo vaš stroj spet sijal.

4.) Pozor - vodni kamen!
Vsak dan uporabljamo številne gospodinjske aparate: aparat za kavo nas zjutraj zbudi, pomivalni stroj za nas opravi veliko neprijetnega dela, pralni stroj in likalnik pa nam omogočata, da nosimo popolnoma urejena oblačila. Čeprav vsi vemo, da je treba te praktične naprave redno očistiti vodnega kamna, roko na srce - kdo se tega dejansko drži?
Če želite varčevati z energijo, vam lahko ta preprost nasvet zelo pomaga; ali ste vedeli, da naprave z vodnim kamnom porabijo več energije? Z naravnimi sredstvi za odstranjevanje vodnega kamna se nadležen vodni kamen v hipu odstrani in ne zapravljate nepotrebne energije za vsakodnevna gospodinjska opravila.
Dodaten nasvet za varčevanje z energijo: kuhanje vode v kotličku (očiščenim ostankov vodnega kamna) je bolj učinkovito kot kuhanje na električnem štedilniku!

5.) Človekov najboljši prijatelj – hladilnik
Večina hladilnikov je nastavljenih veliko hladnejše, kot je potrebno – na splošno nastavitev 1 ali 2 pri večini hladilnikov zadostuje za hlajenje hrane. S pravilnim shranjevanjem živil, na primer v okolju prijaznih povoščenih krpah, in izbiro pravega predelka lahko optimalno izkoristite potencial vašega hladilnika:
Temperaturna razlika med različnimi predelki hladilnika znaša do 6 stopinj, pri čemer je zgornji predal toplejši, ker hladen zrak ponikne.
Pri približno 8 °C je zgornji predel idealen za shranjevanje sira, ostankov hrane in surove šunke. Srednji del je okoli 5 °C, zato je najbolj primeren za mlečne izdelke, kot so jogurt, sveži sir, smetana in mleko. Spodnji del je najhladnejši s temperaturo okoli 2°C. Tukaj je smiselno shraniti ribe, meso in druga pokvarljiva živila. V predelkih za svežino, ki so s steklom ločeni od ostalih predelkov, je temperatura okoli 8 °C, zato so idealni za sadje, kot so jagodičevje in češnje, ter zelenjavo, kot so solata, gobe in korenje.
Da bi ohranili pravo temperaturo, počakajte, da se topla hrana ohladi, preden jo postavite v hladilnik – ponovno ohlajanje porabi nepotrebno energijo in povzroči kondenzacijo. Prav tako ne puščajte predolgo odprtih vrat hladilnika, da preprečite vdor toplote in vlage – tako boste prihranili elektriko, zamrzovalnik pa bo bolje deloval.
Omenjeni zamrzovalni del morate tudi redno odmrzovati, saj odvečni led poveča porabo energije, zamrzovalni del pa lahko brez odvečnega ledu deluje veliko bolj učinkovito – to lahko kombinirate tudi s čiščenjem hladilnika, da bo vaša hrana popolnoma higienična.

Pogosto imajo le majhne spremembe velik učinek – če udejanjite naše nasvete za varčevanje z energijo, ne boste le nekoliko razbremenili okolja, lahko tudi zmanjšate stroške energije!